Likiliike siivitti rovaniemeläisen kauppakeskus Rinteenkulman menestykseen: Vuoden kauppakeskusteko 2020 -palkinto panostuksista paikallisuuteen

Rovaniemellä sijaitseva Rinteenkulma on voittanut Suomen Kauppakeskusyhdistyksen vuoden kauppakeskusteko -kilpailun. Kauppakeskuksen viime vuosien menestyksen taustalla on rohkea ja paikallisuuteen nojaava konseptointi, jonka myötä Rinteenkulman ovat löytäneet niin asiakkaat kuin vuokralaiset. 

Rinteen veljekset Pekka Rinne (vas.) ja Reino Rinne (oik.) Kauppakeskus Rinteenkulmassa.
Rinteen veljekset Pekka Rinne (vas.) ja Reino Rinne (oik.) Kauppakeskus Rinteenkulmassa.

Vuoden 2020 kauppakeskusteon valinneelta tuomaristolta satoi kiitosta erityisesti Rinteenkulman panostuksesta alueellisiin vahvuuksiin ja niiden nostamista kilpailuvaltiksi kaupan markkinan murroksessa. 

”Rinteenkulmalla on ollut uskallusta investoida ja uusiutua vaikeassa tilanteessa, joka on todistetusti tuottanut onnistuneen lopputuloksen. Paikallisuuteen panostaminen näkyy vahvasti esimerkiksi kuluttajatrendeissä, mutta harvoin kohtaa tällaista menestystarinaa. Konsepti on myös monistettavissa ympäri Suomea, joten esimerkillinen teko kauppakeskukselta”, toteaa tuomariston puheenjohtaja Tero Helenius

Rinteenkulman kauppakeskuspäällikkö Pekka Rinne iloitsee saamastaantunnustuksesta.

“Tämä on alan merkittävin tunnustus, jonka arvostan korkealle. Erityisen upeaa on se, että rohkea päätöksemme panostaa isojen muotiketjujen sijasta paikallisuuteen on siivittänyt meidät menestykseen”, kertoo Rinne ja jatkaa: 

“Kaikki lähti siitä, kun liityimme rovaniemeläiseen yrittäjäyhteisöön nimeltä Likiliike, jonka aktiivinen toiminta paikallisten palveluiden edistäjänä sai meidät uskomaan, että myös kauppakeskus voi olla erikoistunut paikallisiin yrityksiin ja palveluihin. Meille myönnettiin tästä myös Vuoden Likiteko -palkinto 2019.”

Kauppakeskus Rinteenkulma Pekka Rinne
Pekka Rinne ja Kauppakeskus Rinteenkulma sai Likiliikkeeltä vuoden 2019 Likiteko -palkinnon ansiokkaasta paikallisuuden hyödyntämisestä kauppakeskus Rinteenkulmassa.

Likiliike perusteli vuonna 2019 myönnettyä Likiteko -palkintoa näin: “Tärkeimpänä Likitekona on pidettävä sitä, että Rinne on vastoin koko valtakunnan kauppakeskuskulttuuria painottanut paikallista tarjontaa kansainvälisen ketjutarjonnan sijaan. Rinteenkulmasta on tulossa todellinen paikallinen kauppakeskus, johon on sijoittunut tällä hetkellä Likiliike-yritysten keskittymä. Tämä on todellinen Likiteko, kun paikalliset yritykset tuodaan suoraan kävijöiden ulottuville laadukkaan tarjonnan kera”.

Toinen iso askel Rinteenkulmalle oli kauppakeskuspäällikön mukaan Anttilan tavaratalon sulkeminen. Tuolloin noin 40 prosenttia kauppakeskuksen pinta-alasta eli noin 5500 neliötä jäi tyhjilleen. Tämän Rinteenkulma ratkaisi jälleen edelläkävijyyttä osoittaen. 

“Rovaniemen kaupungin terveyskeskuksen sijoittaminen kauppakeskukseemme osoittautui oikeaksi ratkaisuksi. Sen myötä myös muita julkisia palveluita on tullut saman katon alle. Tämä on ollut myös kaupallisesti toimiva ratkaisu, sillä tätä kautta kauppiaamme ovat saaneet paljon aivan uusia asiakkaita”,  Rinne kertoo. 

Kilpailussa palkittiin lisäksi kaksi muuta kauppakeskusta kunnia- ja rohkeusmaininnoilla. Kunniamaininnan vastuullisuudesta sai Turussa sijaitseva Hansakortteli, joka tekee yhteistyötä kehitysvammaisten työllistymistä ja elämänhallintaa tukevan Pannukahvila Ihme & Kumman kanssa kauppakeskuksen tiloissa. Rohkeusmaininnalla palkittiin oululainen Kauppakeskus Valkea, joka on kehittänyt erityisesti lapsiperheille elämyksellisiä vierailukokemuksia kauppakeskuksessa. 

Kauppakeskustekokilpailun järjestää Suomen Kauppakeskusyhdistys. Kilpailun tavoitteena on nostaa esiin parhaita esimerkkejä uusista ideoista suomalaisissa kauppakeskuksissa. Valinnan kriteereitä ovat muun muassa teon yhteiskunnallinen vaikuttavuus sekä kauppakeskusliiketoiminnan kehittäminen esimerkiksi vastuullisuuden näkökulmasta. 

Kilpailun tuomaristoon vuonna 2020 kuuluivat Mari Kiviniemi Kaupan liitosta, Kari Luoto Päivittäistavarakauppa ry:stä, Lasse Mitronen Aalto-yliopistosta, Tero Helenius Rakka Worksistä sekä Elina Kiiski-Kataja Ellun Kanoista. 

Vuoden Kauppakeskusteko 2020 -kilpailuun osallistui yhteensä 13 kauppakeskustekoa. Voit tutustua kaikkiin tekoihin täällä.