Likiliikkeen avulla löydät helpommin oman paikkakuntasi toimijat

Keväällä 2020 maailma muuttui pysyvästi. Monenlaiset uudet tilanteet ovat koetelleet arkeamme ja yhdessä olemme opetelleet uusia tapoja toimia jokapäiväisissä tilanteissa. Muuttunut tilanne haastaa meitä pohtimaan arjen valintoja aivan uudella tavalla. Likiliike on tässä apunasi! Juuri nyt on ensiarvoisen tärkeää, että pohdimme yhdessä tarkasti, millaisia kuluttajia olemme ja minne kannamme ansaitsemamme eurot. Valinnallasi on väliä, itse asiassa sillä on suuri merkitys. Valitsemalla paikallisen teet arvovalinnan, jonka välittömät ja välilliset vaikutukset hyödyttävät viime kädessä sinua itseäsi.

Ai miten? Avataanpa tätä ajatusta hieman pidemmälle.

Joka kuukausi tilillesi kilahtaa määrättynä päivänä rahaa, jonka tulet kuluttamaan erilaisiin hyödykkeisiin. Sinulla käytössäsi oleva raha on osa kansantaloutta ja sitä mitataan BKT:lla, eli bruttokansantuotteella. Arkisesti käännettynä BKT on kaikkea, mitä omalla rahallasi teet: kauppareissut, kampaamokäynnit, laulutunnit, kahvitunnin kahvileivät… Tällä siis mitataan kansakunnan vaurautta ja sitä kautta myös hyvinvointia. Toisin sanoen, se raha, mitä sinä laitat itse kiertämään, hyödyttää kansantaloutta. Kun tarkasteluun otetaan koko valtion sijasta oma asuinkunta tai -kaupunki, merkitys ja vaikutus on sama, mutta lähempänä meitä rovaniemeläisiä.

Kun kulutat ja valitset kohteeksi paikallisen yrityksen tai toimijan, sen välitön vaikutus on kyseisen toimijan toiminnan kannattavuus.

Eurollasi on myös kauaskantoisempi merkitys: sinun ansiostasi paikallinen yritys tai yhdistys voi tuottaa tuotteita ja palveluja, jotta sinulla olisi valinnan varaa. Lisäksi yritys tarvitsee euroja toimintansa rattaisiin, jotta voisi palkata työntekijän, vaikka sinun naapurisi, sisaresi, kummisi, kaverisi tai kenet tahansa perheestäsi tai tuttavapiiristäsi. Näin yritys työllistää ja läheisesi voi saada työtä, josta puolestaan saa rahaa käytettäväksi omiin tarpeisiinsa omalla paikkakunnalla.

Samalla kaupunkisi tulee saamaan lisää tuloveroa, joka on julkisen sektorin verotustuloista kuntatasolla merkittävin lähde koko kunnan tai kaupungin verotukselliseen pääomatuloon. Paikallinen toimija palkkauksen (ja tätä kautta sinä ja läheisesi tuloveron) lisäksi maksaa myös yrityksenä yhteisöveroa. Vero maksetaan yrityksen valtiolliseen rekisteriin ilmoittamaan kotipaikkaan (YTJPRH:n ja Verohallinon yhteisomisteinen yritysrekisteri), joten paikallisuuden tarkistaminen on tärkeää.

Likiliike-merkistä tunnistat, että yritys täyttää kaikki paikallisuuden kriteerit ja käyttämäsi raha jää kiertämään omalle paikkakunnallemme – Rovaniemelle!

Kun vielä ajatellaan tätä rahan käyttämisen ketjua eteenpäin, niin löydät oman eurosi pian edestäsi. Kun käytät paikallisen toimijan palveluita, eurot ohjautuvat omaan lähikansantaloutemme piiriin ja sillä puolestaan rahoitetaan kaupunkimme julkisia palveluita. Koulut, virkistys- ja vapaa-ajan toiminta, terveydenhuolto… Sieltä ne veroeurot löytyvät.

Tässä siis lyhyt perustelu sille, miksi sinun kannattaa pysähtyä miettimään, minne arvokkaan eurosi kukkarostasi sijoitat. Annatko sen karata kauas kaupungistamme, ehkä jopa ulkomaille, vai käytätkö sen harkiten täällä omassa kotipesässämme? Samalla teet myös ekologisen valinnan.

Lähipalvelut lähelläsi, tuotteet tutulta toimijalta, näitä löytyy kyllä. Valinta on sinun – tee se vastuullisesti, rakkaan Rovaniemen puolesta.

Kuinka yritys voi saada Likiliike -merkin ja sertifioinnin?

LIKILIIKE-SERTIFIKAATTI

LIKILIIKE-SERTIFIKAATTI ON MERKKI PAIKALLISUUDESTA

Likiliike-sertifikaatista tunnistaa paikallisen liikkeen. Sen saaminen edellyttää seuraavia kelpoisuusvaatimuksia:

– Yrityksestä pitää olla yli 50 % paikallisessa omistuksessa
– Yrityksen päätoimipaikka on Rovaniemellä
– Yritys on merkitty ennakkoperintä- ja kaupparekisteriin
– Yritys on hoitanut kaikki viranomaisvelvoitteet
– Yrityksellä on liikevaihtoa vähintään yhdeltä tilikaudelta

Suuntaa siis askeleesi paikalliseen! Takuulla ja aidosti rovaniemeläiset toimijat tunnistat tutusta violetista Likiliikkeen logosta. Valitsemalla paikallisen palvelun teet tärkeän arvovalinnan oman, yhteisen kotikaupunkimme puolesta.

YRITTÄJÄ! Täyttääkö yrityksesi yllä olevat ehdot? Haluatko mukaan toimintaamme? Hae mukaan tästä >>>

Miksi on tärkeää, että sinäkin valitset paikallisen toimijan?
🍂Tiedät, minne käyttämäsi rahat päätyvät
🍂Helpota ilmastoahdistustasi! Suosi paikallista, se on myös ekologinen valinta
🍂Paikalliset toimijat työllistävät paikallisia, työpaikat säilyvät
🍂Palvelujen kirjo kaupungissamme pysyy laajana
🍂Palvelu on ketterää ja aitoa, paikallinen ei jätä pulaan
🍂Paikalliset toimijat tuntevat sinut parhaiten
🍂Raha liikkuu omalla paikkakunnallamme, eikä karkaa muualle!

Rakkaudesta Rovaniemeen, paikallista suosien,

Marika Tiikkaja