Nyt on aika olla paikallisen puolella – mietithän, minne eurosi kulkeutuvat!

Saisiko sitten olla muuta – etänä?

Kun ihmiset ovat päättäväisiä, he voivat selviytyä mistä tahansa. Maailmanlaajuisen kriisin iskettyä me rovaniemeläiset olemme ratkoneet, miten selvitä etäopiskelusta tai -töistä, kuinka hoituu kauppa-asiointi ja millä tavalla päivä taittuu kotikaranteenissa. Sama kriisi on laittanut paikalliset yrittäjät miettimään, miten he yhä saavat palvelunsa rovaniemeläisten luo. On syntynyt kymmeniä uusia innovaatioita.

Likiliike-tarjontaa on nyt saavutettavissa etäyhteydellä asianajo- tai terveyspalveluista sisustussuunnitteluun ja liikunnanohjauksesta yrityskonsultointiin. Erikoisliikkeisiin on mahdollista varata yksilöllisiä palveluaikoja. Kotiin saa kuljetuksella askartelutarvikkeita, viikon ruuat tai kosmetiikkaa. Ja vaikka paikallisjoukkueita ei poikkeustilan aikana pysty kannustamaan kentän laidalta, voi jättää kannatusmaksun, jolla varmistaa urheiluelämykset tulevaisuudessa. Etäpalveluita yhdistää luovuus ja halu nostaa kotikaupunkiamme vaikeuksien yli.

Musiikkikoulu POP-UP meni verkkoon – musiikin opetus sekä kuorotoiminta jatkuu etäyhteykksien avulla

– Oppilaat ovat olleet onnellisia, että voimme tavata. On ollut tärkeää nähdä tuttuja, keskittyä hetkeksi vain musiikkiin ja kokea, että musiikkiharrastus etenee edelleen, kertovat Musiikkikoulu Pop Upin Heli Kaltiokumpu ja Mikko Nuorala, jotka ovat siirtäneet yksityisopetukset ja ryhmätapaamiset verkkoon toistaiseksi.

Musiikkikoulun elämässä ovat keikat yhtä tärkeitä kuin musiikkitunnitkin ja nyt tapahtumien peruunnuttua esiintymiseen on tullut uusia ulottuvuuksia.

Musiikkikoulu harjoittelee oppilaiden kanssa esiintymistä videolla ja on jo tehnyt keikkoja suorina nettilähetyksinä. ”- Esiintyjiä voi nyt tukea seuraamalla striimattuja keikkoja, hakkimalla kannatustuotteita tai tilaamalla live-esiintymisiä myöhempään ajankohtaan. Ja uutena oppilaana voi nyt hyvin aloittaa harrastuksen”, Heli Kaltiokumpu selventää.

Musiikkikoulu POP-UPin Väre-kuoro kokoontuu harjoittelemaan yhdessä etäyhteyden avulla. Kuvassa Heli Kaltiokumpu sekä kuorolaiset.

Kesäkunto tekee kesän

Luonto ei tiedä pandemiasta, vaan tuo meille kevään täydellä varmuudella. Kun hiihtokelit vaihtuvat pyöräilykaudeksi, voivat välineet kaivata huoltoa. Jos haluat välttää asiointia huoltoliikkeessä ja pyöräsi tarvitsee korjaamista, Beebikella on tarjota erityisjärjestelyjä.

– Meille voi jättää pyörän liikkeen ulkopuolelle aukioloaikana ja soittaa, jotta saamme yhteystiedot ja vikakuvauksen. Asiakkaan ei tarvitse tulla sisään ollenkaan ja hän saa tekstiviestin, kun pyörä on huollettu. Maksun voi hoitaa tilille, ja sovittuna aikana hakea pyörän liikkeen ulkopuolelta. Pyörän pinta desinfioidaan ennen ulos laittamista, joten mahdollinen virus ei kulje mukana, Beebiken yrittäjä Taina Stark sanoo.

Kuva: Petri Teppo
Pyörähuoltoja ja hunajaa – Beebike yrittäjä Taina Stark huolehtii, että kaupunkilaiset saavat pyöränsä huollettua kontoktivapaasti poikkeustilan aikana.

Mökkitalkkari huolehtii vapaa-ajan asuntosi kuntoon

Pyörän tapaan myös mökki on mahdollista saattaa talviteloilta kesäkuntoon, vaikkei itse pääsisi korjaustöihin. Ratkaisu löytyy Jounin Klapin yrittäjältä Jouni Lehtiseltä, jolla on reilun 10 vuoden kokemus mökkitalkkarin töistä. Hänet voi tilata talkkariksi netin kautta tai puhelimella – Käyn tarkastamassa, tekemässä lumitöitä ja pitämässä mökkiä asutun näköisenä. Asiakas voi ottaa yhteyttä, sovitaan ja neuvotellaan hinta kohdalleen. Teen ajoja 50-60 kilometrin päähän Rovaniemeltä, Jouni Lehtinen tarkentaa ja lupaa tilauksesta jättää myös klapit takan viereen odottamaan kesäkauden alkua.

Yrittäjä Jouni Lehtinen hoitaa vappa-ajan kiinteistöjä puolestasi. Samalla hän tarkistaa, että mökillä on kaikki kunnossa ja samalla voit täydentää klapivarastoasi.

Arki katkeaa laavulla

Kotiin vetäytyminen sopii toisille, kun taas toiset tarvitsevat rutiinien katkaisemista. Miksei suosisi lähimatkailua – hyppäisi autoon, ajaisi vartin matkan ja olisi perillä? Lähimatkan kohteeksi sopii esimerkiksi Hotelli Metsähirvas, jossa voi majoittua ilman, että tapaa henkilökuntaa reissun aikana. Hotellin vastaanotto palvelee puhelimitse ja antaa ohjeet majoitukseen saapumiseen.

– Majoitamme vieraat tilaviin huoneisiin, joissa on täysin varusteltu keittiö. Kierrätämme huoneita siten, että edellisen asukkaan käynnistä on kulunut vähintään kolme päivää. Aamupalat viemme huoneisiin ennakkoon. Rantalaavu on veloituksetta asukkaiden käytössä ja hotellilta pystyy käymään hiihtelemässä. Joelta löytyy baanaa kyllä, Metsähirvaan yrittäjä Mikko Sirviö kertoo.

Hotelli Metsähirvaan kevät sai muiden muassa täyskäännöksen. Palvelut ovat kuitenkin saatavilla räätälöidysti, muistuttaa yrittäjä Mikko Sirviö.

Poikkeustila tulee päätökseensä tavalla, jota emme voi ennustaa. Kuitenkin me voimme vaikuttaa omiin valintoihimme. Ehkä lopulta kiitämme toisiamme merkityksellisistä hetkistä, joita olemme kriisin aikana tuoneet toistemme elämään.

Teksti: Kati Kuha. Kuvat: Petri Teppo, yrittäjien omat arkistot.